• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
האיגוד הישראלי לכירורגיה של כלי הדם
The Israeli Society for Vascular and Endovascular Surgery
Update on the pathophysiology and medical treatment of peripheral artery disease

 

מתקצר: ד"ר יאיר עדן

 

לטקסט המלא

 

נקודות מפתח:

מחלת עורקים היקפיים (PAD) מופיעה ב-6% מהמבוגרים וקשורה לכאבי רגליים, פגיעה בהליכה וסיכון גבוה לאירועים קרדיווסקולריים חמורים, כולל קטיעה ותמותה

מחלת עורקים היקפיים מתייצגת לרוב עם כאבי רגליים, כיב איסכמי או נמק ונגרמת בדרך כלל על ידי טרשת עורקים ופקקת, אם כי כל המודלים הניסיוניים הנוכחיים של בעלי חיים משתמשים באיסכמיה של גפיים אחוריות שנוצרה באמצעות ניתוח.

 

אפשרויות הטיפול בתסמיני הרגליים של מחלת עורקים היקפיים כוללות cilostazol, טיפול בפעילות גופנית וחידוש הזרימה באמצעים כירורגיים. טיפולים חדשניים שנבדקים כוללים טיפול בהשתלת תאים עצמיים, חנקות אורגניות ונוגדי חמצון.

 

תרופות נוגדות קרישה ותרופות להפחתת כולסטרול מסוג LDL , הפסקת עישון וטיפול ביתר לחץ דם וסוכרת מפחיתים את הסיכון לתופעות לוואי גדולות, אך יש צורך בתוכניות לשיפור ההטמעה של אמצעים אלו.

 

מבוא:

מחלת עורקים היקפיים מאופיינת בהיצרות או חסימה של העורקים המספקים דם לגפיים התחתונות. מחלה זו מהווה  בעיית בריאות ציבורית עולמית הולכת וגוברת בשל שכיחותה הגבוהה והקשר עם תחלואה נוספת דוגמת ירידה תפקודית, חוסר תנועה ואירועים קרדיווסקולריים.

 

פתופיזיולוגיה:

היצרות אתרוטרומבוטית וחסימה של עורקי הגפיים התחתונות מעודדות שינויים במערכת הדם והרקמות של הרגל.  שינויים אלו כוללים תגובות מפצות לשמירה על זילוח הרקמות והשפעות מזיקות כגון פגיעה בשריר ונמק רקמות.

 

תגובה עורקית:

בתגובה לאיסכמיה בגפה, ענפים צדדיים (כגון העורק האפיגסטרי התחתון יכולים להתרחב כדי לספק זרימת דם חלופית סביב מקטע העורק הפגוע .

מנגנון פיצוי מוקדם זה, המכונה ארטריוגנזה, מסביר את השיפור הספונטני באספקת הדם בגפיים תוך מספר שבועות של חסימת עורק הירך.

 

תפקוד לקוי של כלי הדם הקטנים: תהליכים הפתולוגיים המדויקים הגורמים לנמק וכיבים מוגדרים בצורה חלקית בלבד, אולם הוכחות מתרבות בנוגע למעורבות של כלי הדם הקטנים.

 

מטרות

טיפוליות חשובות ל-PAD כוללות עידוד צמיחת כלי דם חדשים. תיקון פתולוגיה איסכמית של שרירי הרגליים והגבלת התקדמות הפקקת בעורקים המספקים דם לרגליים.

 

מסקנות:

PAD מאובחן ב-6% מהמבוגרים וקשור לפגיעה משמעותית בתפקוד, ירידה באיכות החיים וסיכון גבוה לתופעות לוואי משמעותיות.

התרופות היעילות בשינוי גורמי סיכון מרכזיים ל-PAD הוכחו כמפחיתות באופן משמעותי את הסיכון לאירועים שליליים. עם זאת, טיפול תרופתי אינו מיושם בצורה מיטבית ודרישה מכרעת למחקר עתידי היא הבהרת הסיבות ופיתוח פתרונות ליישום לקוי זה.

 

לטיפולים הזמינים כיום לפגיעה התפקודית ש מספר מגבלות, כולל יעילות ועמידות לקויות. יש צורך במחקר כדי לפתח טיפולים טובים יותר לליקוי הליכה הקשור ל-PAD. יש צורך בטיפולים רפואיים עבור איסכמיה כרונית כתוספת לחידוש הזרימה באופן כירורגי אינו מוצלח או אינו אפשרי.

 

הבנת וריאנטים גנטיים וגורמי סיכון חדשים אחרים נמשכת ומבטיחה לזהות יעדי טיפול חדשים ל-PAD.

 

 

Golledge, J. (2022, January 7). Update on the pathophysiology and medical treatment of peripheral artery disease. Nature Reviews Cardiology, 1-19. 

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לכירורגית כלי דם

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום כירורגיה של כלי דם, להוריד טופסי הסכמה, לקרוא הנחיות קליניות ולהתעדכן
איני חבר/ת איגוד