מתקצר: ד"ר יאיר עדן
לטקסט המלא
תוצאות לאחר זיהום ותסמונת נשימתית חריפה חמורה עקב נגיף הקורונה ((SARS-CoV-2, עלולות לערב את מערכת הנשימה, מערכת הלב וכלי הדם ומערכות נוספות. כמה מחקרים בדקו תוצאות קרדיווסקולריות בשלב הפוסט-אקוטי לאחר זיהום בנגיף, עם זאת, רובם היו מוגבלים למטופלים מאושפזים (המייצגים את המיעוט בקרב החולים), ולכולם היה משך מעקב קצר ומבחר מצומצם של תוצאות קרדיווסקולריות.
עדיין אין הערכה מקיפה של תוצאות פוסט-אקוטיות של COVID-19 בהיבט מערכת הלב וכלי הדם לאחר 12 חודשים, ומחקרים על תוצאות פוסט-אקוטיות של COVID-19 בכל רמות הטיפול של הזיהום החריף (לא מאושפזים, מאושפזים ומאושפזים בטיפול נמרץ).
שיטות:
במחקר זה, השתמשנו במאגרי המידע הלאומיים של משרד הבריאות האמריקאי לענייני חיילים משוחררים כדי לבנות קבוצה של 153,760 מטופלים ששרדו את 30 הימים הראשונים של COVID-19 ושתי קבוצות ביקורת: קבוצה עכשווית המורכבת מ-5,637,647 משתמשים במערכת ניהול -US Veterans Health (VHA) ללא עדות להדבקה ב-SARS-CoV-2 וקבוצה היסטורית (שלפני מגיפת ה-COVID-19) המורכבת מ-5,859,411 משתמשי VHA שאינם נגועים ב-COVID-19 במהלך 2017.
מטופלים אלה היו במעקב לאורך עד להעריך את הסיכונים והנטל של 12 חודשים על פי תוצאות קרדיווסקולריות שנקבעו מראש בקבוצה הכוללת ובהתאם למסגרת הטיפול בזיהום החריף (לא מאושפז, מאושפז ומאושפז בטיפול נמרץ).
תוצאות:
מצאנו שמעבר ל-30 הימים הראשונים שלאחר ההדבקה, מטופלים עם COVID-19 נמצאים בסיכון מוגבר לאירועי מחלות לב וכלי דם המשתרעות על פני מספר קטגוריות, כולל הפרעות מוחיות, הפרעות קצב, מחלות לב איסכמיות ולא איסכמיות, פריקרדיטיס, דלקת שריר הלב, אי ספיקת לב ותחלואה תרומבואמבולית. סיכונים והשלכות אלו ניכרו גם בקרב מטופלים שלא אושפזו בשלב החריף של הזיהום ועלו בצורה מדורגת בהתאם למסגרת הטיפול בשלב החריף (לא מאושפזים, מאושפזים ומאושפזים בטיפול נמרץ).
מסקנות ודיון:
המנגנונים העומדים בבסיס הקשר בין COVID-19 והתפתחות מחלות לב וכלי דם בשלב הפוסט-אקוטי של המחלה אינם ברורים לחלוטין.
מנגנונים משוערים כוללים נזק מתמשך מחדירה ישירה של הנגיף לתאי שריר הלב ומוות תאי שלאחר מכן, זיהום תאי אנדותל ואנדותליטיס, שינוי תעתיק של מספר סוגי תאים ברקמת הלב, הפעלת משלים וקואגולופתיה ומיקרואנגיופתיה מתווכת משלים, הורדת ויסות של ACE2 וחוסר ויסות של הרנין -מערכת אנגיוטנסין-אלדוסטרון, חוסר תפקוד אוטונומי, רמות גבוהות של ציטוקינים פרו-דלקתיים ועוד.
תידרש הבנה מעמיקה יותר של המנגנונים הביולוגיים כדי לספק מידע על פיתוח אסטרטגיות מניעה וטיפול בביטויים קרדיווסקולריים בקרב מטופלים עם COVID-19.
באמצעות קבוצה ארצית של מטופלים עם COVID-19, אנו מראים שהסיכון והנטל של 12 חודשים לאירועי מחלות לב וכלי דם הם משמעותיים ומתפרשים על פני מספר קטגוריות של מחלות לב וכלי דם (מחלת לב איסכמית ולא איסכמית, הפרעות קצב ואחרות).
הסיכונים וההשלכות של מחלות לב וכלי דם ניכרו גם בקרב אלו שבשלב החריף שלהם לא נזקקו אשפוז. הטיפול והמעקב לאחרהאפיזודה החריפה של COVID-19 צריכים לכלול תשומת לב לבריאות הלב ולמחלות כלי הדם.
Xie, Y., Xu, E., Bowe, B., & Al-Aly, Z. (2022, March). Long-term cardiovascular outcomes of COVID-19. Nature Medicine, 28(3), 583-590.