מתקצר: ד"ר יאיר עדן
לטקסט המלא
Carotid endarterectomy היא גישה כירורגית יעילה להפחתת הסיכון לשבץ מוחי לטווח ארוך. מרבית המחקרים עליהם מתבססת מסקנה זו הושלמו לפני שני עשורים. מאז, שיטות האבחון ובחירת המטופל השתנו ולכן נדרשת הערכה מחודשת
בנוסף למיעוט נתונים על תמותה בטווח הארוך, רוב המחקרים לא תוכננו לטפל בהבדלים ספציפיים למין. לפיכך, נדרשים מחקרים עכשוויים יותר כדי לתאר באופן מקיף את התמותה לטווח ארוך בקבוצת חולים זו. יתר על כן, ההיבטים וההשפעות של מין ותרופות דורשים חקירה מפורטת, שתאפשר בחירת מטופלים משופרת לניתוח. המטרה העיקרית של מחקר זה הייתה לנתח את כל הסיבות, שיעור התמותה לטווח ארוך של חולים עם וללא ותסמינים שעברו ניתוח בעורק התרדמה. המטרה המשנית הייתה להשוות את שיעור התמותה בין גברים לנשים סימפטומטיים, והמטרה השלישית הייתה לחקור את שיעור התמותה של חולים אלו בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
שיטות
זה היה מחקר תצפיתי, לא אקראי, דו מרכזי, שהעריך תמותה ארוכת טווח מכל סיבה במטופלים שעברו CEA בשטוקהולם, שבדיה בין השנים 1998 ו-2017. תמותה ומחלות נלוות הופקו מרישומים לאומיים ורשומות. נבדקו הבדלי מין ויחס תמותה מתוקנן ( מותאם גיל ומין).
תוצאות
בסך הכל 1033 מטופלים היו במעקב במשך 6.6 ± 4.8 שנים. מתוכם, 349 מטופלים נפטרו במהלך המעקב, כאשר שיעור התמותה הכולל היה דומה בהשוואה בין מטופלים סימפטומטיים וא-סימפטומטיים (34.2% לעומת 33.7%, .p = .89
מחלה סימפטומטית לא השפיעה על הסיכון לתמותה . בקרב נשים היה שיעור תמותה גולמי נמוך יותר מגברים בעשר השנים הראשונות 20.8% לעומת 27.6%, p = .019. בקרב נשים מחלת לב הייתה קשורה לתמותה מוגברת בעוד שאצל גברים, תרופות להורדת שומנים בדם היוו אפקט מגן.
סיכום
מטופלים סימפטומטיים ואסימפטומטיים שעברו ניתוח לתיקון היצרות בעורק הקרוטיד מראים שיעורי תמותה דומים לטווח ארוך, אך בקרב גברים הייתה תוצאה גרועה יותר מאשר נשים. הוכח כי מין, גיל וזמן לאחר הניתוח משפיעים על שיעור התמחתה המתוקנן. תוצאות אלו מדגישות את הצורך במניעה משנית ממוקדת, כדי לשנות את ההשפעות השליליות ארוכות הטווח בקרב מטופלים אלה.
Wadén K, Hultgren R, Kotopouli MI, Gillgren P, Roy J, Hedin U, Matic L. Long Term Mortality Rate in Patients Treated with Carotid Endarterectomy. Eur J Vasc Endovasc Surg. 2023 Jun;65(6):778-786. doi: 10.1016/j.ejvs.2023.02.079. Epub 2023 Mar 4. PMID: 36871924.