Risk factors for stroke in penetrating cerebrovascular injuries
מטרות המחקר – פגיעות צרברו-וסוקלאריות חודרות קשורות בשיעור גבוה של תמותה ואירועים נוירולוגיים. הטיפול האופטימלי בפגיעות אלה, במיוחד כאשר יש צורך באמצעי הערכת הנזק שנגרם, נותר שנוי במחלוקת. מטרתו של מחקר זה הנה לתאר את הניהול של פגיעות צרברו-וסקולאריות חודרות ואת תוצאות המטופלים במרכז טראומה דרגה 1, בו פגיעות וסקולאריות מנוהלות בעיקר על ידי כירורגי טראומה.
שיטות – בוצעה שאילתה במאגר מידע המוסדי של מקרי הטראומה עבור מטופלים שעברו פגיעה צרברו-וסקולארית חודרת בין 2011 ו-2021. מטופלים עם פגיעות בעורק הקרוטידי המשותף או הפנימי וכן בעורק הורטבראלי נכללו באנליזה זאת. התוצא העיקרי היה שבץ במהלך האשפוז בבית החולים. התוצאים המשניים היו תמותה במהלך האשפוז ושבץ או תמותה במהלך האשפוז. בוצע ניתוח של תתי קבוצות לפי הניתוח הראשוני שבוצע, כאשר הקבוצות כללו: תיקון עורקי (ראשוני או באמצעות interposition graft), קשירה או אמבוליזציה, שאנט זמני.
תוצאות - נמצאו 54 מקרים רלוונטים של פגיעה צרברו-וסקולארית חודרת בתקופת זמן זאת. סך הכל, שיעור השבץ במהלך האשפוז היה 17% והתמותה במהלך האשפוז הייתה 26%. 21 מטופלים (39%) עברו התערבות עורקית עקב הפגיעה הצרברו-וסקולארית החודרת. 10 מטופלים עברו תיקון עורקי, 6 עברו קשירה או אמבוליזציה שלה עורק ו-5 עברו שאנט וסקולארי במסגרת אסטרטגיה של damage control עם כוונה לביצוע תיקון בהמשך. השיעור של שבץ במהלך האשפוז היה 30% לאחר תיקון עורקי, 0% לאחר קשירה או אמבוליזציה, ו-80% לאחר שאנט זמני, כאשר ההבדל בין הקבוצות היה משמעותי סטטיסטית. מתוך ה-32 מטופלים שלא עבור התערבות לעורק הקרוטידי המשותף או הפנימי או לעורק הורטבראלי, מטופל אחד עם חסימת קרוטיד פנימי ומטופל אחד עם פגיעה אינטימאלית בעורק הקרוטידי המשותף פיתחו שבץ במהלך האשפוז. שיעור התמותה היה 0% לאחר תיקון עורקי, 50% לאחר קשירה או אמבוליזציה ו-60% לאחר שאנט זמני. שיעור השבץ או תמותה היה 30% בקבוצת התיקון העורקי, 50% בקבוצת הקשירה או האמבוליזציה ו-100% בקבוצת השאנט הזמני.
מסקנות - נצפו שיעורים גבוהים של שבץ ותמותה במטופלים הנזקקים ל-damage control לאחר פגיעה צרברו-וסקולארית חודרת. במיוחד, נראה ששימוש בשאנט זמני נקשר בשכיחות מוגברת של שבץ במהלך האשפוז ובשיעור של שבץ או תמותה של 100%. יש צורך בבדיקה נוספת של הגורמים לממצאים אלו והערכה מחודשת האם שימוש בשאנט זמני הוא אסטרטגיה נכונה במטופלים אלו.
למאמר המלא
DiBartolomeo AD, Williams B, Weaver FA, Matsushima K, Martin M, Schellenberg M, Inaba K, Magee GA. Risk factors for stroke in penetrating cerebrovascular injuries. J Vasc Surg. 2024 Oct;80(4):1064-1070. doi: 10.1016/j.jvs.2024.05.061. Epub 2024 Jun 5. PMID: 38849104.