• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
האיגוד הישראלי לכירורגיה של כלי הדם
The Israeli Society for Vascular and Endovascular Surgery
דפוסי הטיפול בנוגדי קרישה ונוגדי טסיות לאחר תיקון אאורטה אנדוסקולארי fenestrated/branched

Practice patterns of antiplatelet and anticoagulant therapy after fenestrated/branched endovascular aortic repair

מטרות המחקר – טיפול נוגד טסיות ו/או טיפול נוגד קרישה ניתנים באופן שכיח לאחר תיקון אאורטלי אנדוסקולארי מסוג fenestrated/branched. עם זאת, עדיין לא ברור מהו הטיפול האופטימלי. במאמר זה מבקשים לאפיין את דפוסי ותוצאות הטיפול בנוגדי קרישה ונוגדי טסיות לאחר ניתוחי FEVAR/BEVAR.

שיטות – הוכללו במחקר חולים עוקבים שנרשמו בין השנים 2012 ו-2023 כחלק מה- United States Aortic Research Consortium  (US-ARC), הכולל 10 מרכזים רפואיים עצמאיים המשתמשים ב- Cook Medical physician-sponsored Investigational Device Exemption (PS-IDE). מטופלים אלו חולקו לפי ההמלצות לטיפול תרופתי בשחרורן, כך שבסופו של דבר הוגדרו 6 קבוצות:

  1. נוגד טסיות יחיד בלבד - אספירין בלבד או P2Y12 בלבד.
  2. נוגדי קרישה בלבד.
  3. נוגד טסיות כפול (DAPT) - אספירין + P2Y12.
  4. נוגד טסיות יחיד ונוגד קרישה - אספירין או P2Y12 + נוגדי קרישה.
  5. טיפול משולש - אספירין + P2Y12 + נוגד קרישה.  
  6. ללא טיפול.

נעשה שימוש בניתוח קפלן-מאייר ומודל Cox proportional hazards על מנת להשוות תוצאות לאחר שנה כולל הישרדות, patency של עורק המטרה, חופש מסיבוכי דימום, חופש מכל התערבות חוזרת וחופש מהתערבות חוזרת ספציפית לסטנט.

תוצאות -  מתוך 1525 מטופלים עם חשיפה מלאה ומידע על תוצאות, 49ץ6% שוחררו עם DAPT, 28.8% עם נוגד טסיות יחיד, 13.6% עם נוגד טסיות יחיד + נוגד-קרישה, 3.2% עם טיפול משולש, 2.6% עם אנטי-קואגולציה בלבד ו-2.2% ללא טיפול.  הטיפול התרופתי בשחרור לא היה קשור בהישרדות לאחר שנה, סיבוכי דימום, שיוער התערבויות חוזרות כללי או התערבויות חוזרות ספציפיות לסטנט. עם זאת, היה הבדל משמעותי ב-patency של הסטנט לאחר שנה: בניתוח רב-משתני שהשווה טיפול בנוגד טסיות יחיד אל מול נוגד טסיות כפול, נמצא שלנוגד טסיות כפול (DAPT) היה סיכון נמוך יותר לאובדן ה-Patency של עורק המטרה לאחר שנה. בתת-ניתוח של סטנטים לעורקי הכליות בלבד אל מול סטנטים ויסראליים בלבד, הייתרון של הטיפול ב-DAPT נעלם. כמו כן נמצא שמשך הטיפול ב-DAPT (חודש, 6 חודשים או שנה) לא השפיע משמעותית על ה-patency של עורק המטרה.

מסקנות -  דפוסי הטיפול בנוגדי טסיות ונוגדי קרישה לאחר FEVAR/BEVAR שונים מאוד בקרב החולים במרשם ה-US-ARC. לא היו הבדלים בסיבוכי דימום, הישרדות או התערבות חוזרת בין סוגי טיפול שונים, אך נרשם patency גבוה יותר של עורקי המטרה במטופלים שטופלו בנוגד טסיות כפול. עם זאת, אפשרות ההכללה והמשמעות הקלינית של ממצא זה הן מוגבלות על ידי האופי הרטרוספקטיבי של הנתונים והעובדה כי על אף ממצא זה לא היה הבדל בשיעור התערבויות החוזרות הכללי או הקשור בעורק המטרה. לאור כך, לא ניתן להסיק על "טיפול מומלץ אופטימלי" או על משכו. לאור כך, עולה צורך במחקר randomized בין הקוהורטים השונים הללו שמטרתו לזהות את הטיפול נוגד הטסיות ו/או נוגד הקרישה האפקטיבי ביותר עבור המספר ההולך וגדל של מטופלים העוברים FEVAR/BEVAR.

 

למאמר המלא

 

References: Fan EY, Schanzer A, Beck AW, Eagleton MJ, Farber MA, Gasper WJ, Lee WA, Oderich GS, Parodi FE, Schneider DB, Sweet MP, Timaran CH, Simons JP; US Aortic Research Consortium. Practice patterns of antiplatelet and anticoagulant therapy after fenestrated/branched endovascular aortic repair. J Vasc Surg. 2024 Oct;80(4):968-978.e3. doi: 10.1016/j.jvs.2024.05.041. Epub 2024 May 23. PMID: 38796031.

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לכירורגית כלי דם

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום כירורגיה של כלי דם, להוריד טופסי הסכמה, לקרוא הנחיות קליניות ולהתעדכן
איני חבר/ת איגוד