• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
האיגוד הישראלי לכירורגיה של כלי הדם
The Israeli Society for Vascular and Endovascular Surgery
תובנות ממרשם לאומי של אאורטופתיות גנטיות והתערבויות אנדוסוקלאריות באאורטה חזית

National registry insights on genetic aortopathies and thoracic endovascular aortic interventions

מטרות המחקר – תיקון אנדוסוקלארי של אאורטה חזית (TEVAR) המטופלים עם אאורטופתיה גנטית הוא שנוי במחלוקת, לאור חששות בנוגע ליציבות הגרפט לאורך הזמן. במחקר זה מתארים מאפיינים ותוצאות לאחר TEVAR במטופלים עם אאורטופתיות גנטיות.

שיטות – כל המטופלים המופיעים ב- Vascular Quality Iniatitive(VQI) שעברו TEVAR בין השנים 2010 ו-2023 זוהו וסווגו לפי האם יש להם אאורטופתיה גנטית או לא. הושוו מאפיינים דמוגרפיים, מאפייני בסיס ומאפייני הפרוצדורה בין שתי הקבוצות. נעשה שימוש ברגרסיה לוגיסטית רב משתית על מנת להעריך את הקשר העצמאי של אוארטופתיות גנטיות לתוצאות פוסט-אופרטיביות. נעשה שימוש בשיטות קפלן-מאייר וניתוח רגרסיית קוקס רב משתי על מנת להעריך את ההישרדות לאחר 5 שנים ואת שיעור ההתערבויות החוזרות לאחר שנתיים.

תוצאות -  מתוך 19,340 מטופלים שעברו TEVAR, ל-304 (1.6%) הייתה אאורטופטיה גנטית (87% מרפן, 9% לואיז-דייטז, 4% אהלרס-דנלוס וסוקלארי). לעומת מטופלים ללא אאורטופתיה גנטית, מטופלים אלו היו צעירים יותר (גיל ממוצע 50 לעומת 70), לרוב התייצגו עם דיסקציה אקוטית (28% לעומת 18%), הרחבה לאחר-דיסקציה (48% לעומת 17%), היו סימפטומטיים בעת ההתייצגות (50% לעומת 39%) וסבלו פחות ממפרצת דגנרטיבית  (18% לעומת 47%) או כיב אאורטלי חודר / המטומה אינטרה-מוראלית (3% לעומת 13%). למטופלים עם אאורטופטיה גנטית היה בסבירות גבוהה יותר תיקון קודם של אאורטה עולה, קשת אאורטה, אאורטה יורדת ואאורטה אינפרה-רנאלית בגישה פתוחה. עם זאת לא נמצא הבדל מבחינת תיקוני אאורטה סופרה-רנאלית קודמים, והייתה שכיחות נמוכה יותר של תיקוני אאורטה אינפרה-רנאלית אנדו-וסקולאריים. לאחר תקנון לגיל, דמוגרפיה מחלות רקע ומאפייני המחלה האאורטלית, למטופלים עם אאורטופתיות גנטיות היה סיכון דומה לתמותה סביב הניתוח, כל סיבוך במהלך האשפוז  או התערבות חוזרת במהלך האשפוז. עם זאת, למטופלים אלו הייתה סבירות גבוהה יותר לטיפול בואזו-פרסורים וצורך בעירויים לאחר הניתוח. שיוער ההתערבויות החוזרות לאחר שנתיים היה גבוה יורת בקבוצת האאורטופטיות הגנטיות (25% לעומת 13%) אך ההישרדות לאחר 5 שנים הייתה דומה. 

מסקנות -  נראה ש-TEVAR הוא פעילות בטוחה למטופלים עם אאורטופתית גנטיות לפחות בתחילה, עם שיעורים דומים של סיבוכים במהלך האשפוז, התערבויות חוזרות במהלך האשפוז, תמותה פרי-אופרטיבית ותמותה לאחר 5 שנים מההתערבות. עם זאת, למטופלים עם אאורטופטיות גנטיות היה שיעור התערבות חוזרת גבוה יותר לאחר שנתיים. יש צורך במחקרים עתידיים על מנת להעריך את יציבות הגרפט לאורך זמן ולהשוות אותה לטיפול המומלץ כיום – תיקון פתוח, על מנת להעריך את היתרונות והסיכונים בטיפול אנדוסקולארי בחולים אלו.

 

למאמר המלא

 

Gomez-Mayorga JL, Yadavalli SD, Allievi S, Wang SX, Rastogi V, Straus S, Mandigers TJ, Black JH, Zettervall SL, Schermerhorn ML. National registry insights on genetic aortopathies and thoracic endovascular aortic interventions. J Vasc Surg. 2024 Oct;80(4):1015-1024.e7. doi: 10.1016/j.jvs.2024.05.002. Epub 2024 May 8. PMID: 38729586.

ברוכים הבאים לאיגוד הישראלי לכירורגית כלי דם

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום כירורגיה של כלי דם, להוריד טופסי הסכמה, לקרוא הנחיות קליניות ולהתעדכן
איני חבר/ת איגוד