Cardiac remodeling and antihypertensive medication changes after thoracic endovascular aortic repair vs open surgical repair
מטרות המחקר – סיבוכים קרדיו-וסקולאריים נותרו גורמי התמותה העיקריים בקרב מטופלים העוברים תיקון אאורטה חזית אנדוסוקלארי (TEVAR) או תיקון פתוח (OSR). קשיחות מוגברת של האאורטה לאחר טיפול אנדוסוקלארי הודגמה בעבר כגורמת להיפרטרופיה של חדר שמאל, אי ספיקה דיאסטולית ורזרבת זרימה קורונרית מפוחתת. עם זאת, קיים מידע מוגבל על ההשפעות ההמודיאנמית לאחר תיקון פתוח של אאורטה חזית. מטרתו של מחקר זה היא להשוות את השינויים הקרדיו-וסקולאריים וההמודיאנמיים לאחר TEVAR ו-OSR.
שיטות – בוצעה אנליזה רטרוספקיבית של 100 מטופלים עם מפרצת או דיסקציה של אאורטה חזית שעברו תיקון אנדוסקולארי (50 מטופלים) או תיקון פתוח (50 מטופלים). נאסף מידע דמוגרפי, היסטוריה רפואית, פרטים על הניתוח ותוצאות קליניות. נאסף מידע על בדיקות אקו-לב טרנס-טורקאליות (TTE) על מנת להעריך את התפקוד הלבבי. שינוי המודיאנמי ונוקשות אאורטלית הוגדרו לפי הצורך לשנות טיפול תרופתי נוגדי לחץ דם (סוג תרופות ומינון). בטיפול תרופתי ליתר לחץ דם
תוצאות - לא נמצא הבדל משמעותי סטטיסטית בטיפול נוגד יתר לחץ דם בין מטופלים שעברו TEVAR וכאלו שעברו תיקון פתוח לאחר 12 חודשים, 24 חודשים ו-26 חודשים מהניתוח. לאחר תיקנון לדמוגרפיה של המטופל, גיל, מין ושטח גוף במשוואה רב-משתנית, נמצא שלמטופלים שעברו TEVAR הייתה סבירות גבוהה לקבל תרופות נוגדות יתר לחץ דם. מאפיינים של המטופלים כמו שטח גוף, יתר לחץ דם, סוכרת ואי ספיקת כליות כרונית נמצאו גם קשורים בשכיחות גבוהה יותר לקבלת טיפול נוגד יתר לחץ דם. עליה משמעותית בחוסמי בטא ומשתנים נצפה במטופלים לאחר TEVAR ולאחר ניתוח פתוח. לא נמצא הבדל משמעותי בין הקבוצות מבחינת מקטע פליטה של חדר שמאל (LVEF) והיפרטרופיה של חדר שמאל.
מסקנות - במחקר זה הודגם כי קיימת סבירות גבוהה יותר להגדלת השימוש בנוגדי יתר לחץ דם לאחר TEVAR, המרמזת על עליה בקשיחות האאורטלית לאחר הניתוח. לא נצפו שינויים משמעותיים בתהליכי remodeling לבביים בין שתי הקבוצות. ממצאים אלו מדגישים את הצורך לשפר את תוכניות המעקב הקרדיאלי הפוסט-ניתוחי הן לאחר TEVAR והן לאחר ניתוח פתוח. יתר על כן, יש צורך בחידושים נוספים ליצירת משתלים אאורטליים המתאימים יותר לאאורטה הנטיבית ומפחיתים את הסיבוכים הקרדיו-וסקולאריים ארוכי הטווח.
למאמר המלא
References: Yuan K, Potluri VK, Gorantla A, Khan N, Helenowski I, Soult MC, Schwartz J, Bechara CF. Cardiac remodeling and antihypertensive medication changes after thoracic endovascular aortic repair vs open surgical repair. J Vasc Surg. 2025 Mar;81(3):566-573. doi: 10.1016/j.jvs.2024.11.007. Epub 2024 Nov 16. PMID: 39557314; PMCID: PMC11845291.